Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ίσως είναι και η πιο δύσκολη δουλειά της νοικοκυράς. Πόσες φορές έχετε ακούσει να λένε: τι μαγειρεύουν πάλι αύριο; Και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν ο καθένας θέλει και το δικό του φαγητό…
Ο αγώνας της νοικοκυράς σήμερα είναι ίσως το μαγείρεμα του φαγητού της οικογένειας.
Υπάρχουν τρόποι να βγείτε από το αδιέξοδο χωρίς κόπο και χρήματα ανέξοδα και πολύ οργανωμένα.

1ο βήμα: Σκεφτείτε τη διατροφή που θέλετε να ακολουθήσει η οικογένεια σας. Θέλετε να τρώτε υγιεινά; Θέλετε να ψωνίζετε προ μαγειρεμένα φαγητά; Σίγουρα αποτελούν την εύκολη λύση, αλλά δεν είναι και ότι πιο υγιεινό. Θέλετε περισσότερο ωμοφαγία, μήπως προτιμάτε πολύ κρέας στη διατροφή σας, ή μήπως είστε χορτοφάγοι; Όποια διατροφή και να διαλέξετε είναι καθαρά δική σας υπόθεση. Εμείς έχουμε επιλέξει τη μεσογειακή διατροφή.

2ο βήμα: Φτιάξτε από την Παρασκευή το μενού της επόμενης εβδομάδας, και για να μην επιλέγετε κάθε μέρα όλο τα ίδια και τα ίδια, φτιάξτε μια βάση ή ένα μπούσουλα.
Παράδειγμα: (Αυτό είναι το δικό μας πρόγραμμα διατροφής)
Δευτέρα: με βάση τα ζυμαρικά ή τα λαδερά
Τρίτη: με βάση ψάρια
Τετάρτη: με βάση τα όσπρια ή τα λαχανικά
Πέμπτη: με βάση τα πουλερικά ή τον κιμά
Παρασκευή: με βάση τα λαχανικά ή τα όσπρια
Σάββατο: με βάση τα ψάρια
Κυριακή: με βάση το κρέας χοιρινό, μοσχάρι, αρνί ή τρώμε έξω.

Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κάνετε και επιλογές για το πρωινό ή το βραδινό γεύμα ή ακόμα και τα σνακ των παιδιών για το σχολείο (για να έχουν ποικιλία).

3ο βήμα: Ακολουθήστε την βάση σας και όλοι μαζί, οικογενειακά (αν έχετε μεγάλα παιδιά που μπορούν να συμμετέχουν), καταγράψτε όσα περισσότερα φαγητά μπορείτε για κάθε ημέρα.

4ο βήμα: Ε, τώρα είναι πιο εύκολο να φτιάξετε το μενού της εβδομάδας. Από την λίστα φαγητών που έχετε κάντε επιλογές για κάθε ημέρα.

Μετά τα βασικά βήματα, φτιάξτε τη λίστα με τα ψώνια σας. Εγώ πάντα στην αρχή της εβδομάδας βγάζω μια φόρμα για τα ψώνια, μέχρι την Παρασκευή που φτιάχνω το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας, είναι γεμάτη και με διάφορα άλλα εκτός του φαγητού. Έτσι την Παρασκευή το απόγευμα ή το Σάββατο το πρωί κάνω τα ψώνια μου…
Για λόγους οικονομίας, μπορείτε να ψωνίζετε φρέσκα προϊόντα εποχής από τη λαϊκή σε ποσότητα και να τα καταψύχετε σωστά.
Άλλος τρόπος σωστής διαχείρισης του χρόνου σας είναι να αφιερώσετε μία μέρα για να κάνετε προετοιμασία στα φαγητά που είναι κάπως δύσκολα, οπότε μετά η ολοκλήρωση του κάθε φαγητού θα είναι παιχνίδι.
Επίσης μπορείτε να φτιάξετε μία φόρμα και να συμπληρώνετε όλοι μαζί, νέες συνταγές που θέλετε να δοκιμάσετε. Έτσι θα τις θυμόσαστε καλύτερα.

Μικρό μυστικό: κρατώντας για ένα χρόνο τις λίστες σας με τα μενού, ανάλογα με την εποχή, θα είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε τα μενού σας την επόμενη χρονιά με έτοιμες λίστες.

Αυτά τα ολίγα και με πολύ συμπάθεια για την όμορφη μπλογκογειτονιά μου!!1 σχόλιο:

  1. ευχαριστούμε! πολύ ωραία πρόταση! προσωπικά πάντα σκέφτομαι τι θα φάμε αύριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε μου ...