Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΣ (με φυσικά προϊόντα)!

Γεια σας,

Τι ωραίες αναρτήσεις, τι ωραίες πρωτοβουλίες αυτές που κυκλοφορούν στην BLOGO γειτονιά μας. Δεν έχω να πω τίποτα. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ!


Στο θέμα μου τώρα:
Αποφάσισα στο εξής να χρησιμοποιώ μόνο φυσικά προϊόντα για τον καθαρισμό του σπιτιού μου, για την προστασία του περιβάλλοντος και επειδή έχω μικρά παιδιά. Επίσης είναι ένας τρόπος για να κάνουμε οικονομία…
Κάποια απο αυτά τα έχω βρεί απο το διαδίκτυο και κάποια άλλα απο τις γιαγιάδες. 

Όλα τα παρακάτω τα δοκίμασα μέχρι στιγμής μόνο στην κουζίνα μου και έμεινα ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα, απλά θέλει να καθαρίζουμε πιο συχνά που είναι λιγότερη η βρωμιά για να γίνεται πιο εύκολο.
Μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετό.

1. Επιφάνειες, πάγκοι: Γεμίζουμε ένα λεκανάκι με χλιαρό νερό και βάζουμε 1 σφηνάκι ξύδι άσπρο και 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού, βρέχουμε ένα πανί με μικροϊνες, στύβουμαι πολύ καλά και περνάμε όλους τους πάγκους μας. Με αυτό καθαρίζουν οι λεκέδες ενώ εξαφανίζονται οι μυρωδιές.

2. Αφαλατώσεις μικροσυσκευών π.χ. ο βραστήρας: βάλτε 1 ποτήρι ξύδι άσπρο και 1 ποτήρι νερό μέσα στον βραστήρα, βάλτε τον σε λειτουργία και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα, ξεπλύνετε και είναι έτοιμος.  Επίσης η καφετιέρα του γαλλικού καθαρίζει με ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα μέσα στο νερό, την βάζετε σε λειτουργία και πραγματικά θα απαλλαγείτε από τα άλατα.

3. Νεροχύτης (όχι για ανοξείδωτους): γεμίζουμε τον νεροχύτη με καυτό νερό και ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας σόδα και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει το νερό. Μετά παίρνουμε ένα σφουγγάρι που δεν χαράζει και τρίβουμε ελαφρά όπου υπάρχουν λεκέδες. Αδειάζουμε το νερό και διαπιστώνουμε ότι οι λεκέδες έχουν εξαφανιστεί.

4. Οι ξύλινες επιφάνειες: τα ντουλάπια μας θα λάμψουν αν σκουπίσουμε τις δαχτυλιές με ένα ελαφρά νωπό πανί με μικροϊνες, αν έχετε ματ ξύλο και όχι λάκα όπως τα δικά μου, τα γυαλίζουμε με ένα βαμβακερό πανί που έχουμε στάξει λίγο λινέλαιο (το συγκεκριμένο το έκαναν παλιά σε όλα έπιπλα του σπιτιού).

5. ΙΝΟΧ επιφάνειες: προσοχή γιατί χαράζει και μένει σημάδι, μόνο με ένα νωπό πανί με μικροϊνες.

6. Το ψυγείο εσωτερικά το καθαρίζουμε μόνο με λίγο χλιαρό νερό και 1 σφηνάκι ξύδι άσπρο.

7. Οι βρύσες έχουν άλατα; βρέξτε ένα μαλακό βαμβακερό πανί με λίγο ξύδι άσπρο και περάστε τις, θα αστράψουν.

8. Για να μη μυρίζει δυσάρεστα το σιφόνι του νεροχύτη, μπορούμε να ρίξουμε το κατακάθι από τον καφέ μας. Έτσι, όχι μόνο θα φύγουν οι δυσάρεστες οσμές, αλλά και τα λίπη.

9. Για τα λευκά μάρμαρα προσοχή δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ξίδι, όμως μπορούμε να τα τρίψουμε με πράσινο σαπούνι και για τις δυσάρεστες οσμές, τα τρίβουμε με χυμό λεμονιού.

10. Σφουγγαρίστε με χλιαρό νερό και ρίξτε μέσα 1 ποτήρι κρασιού άσπρο ξύδι για απολύμανση, λίγες νιφάδες σαπούνι πράσινο για καθαρισμό, ώστε να μην χρειαστεί ξέβγαλμα και για τις μυρωδιές λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού.

Έτσι λοιπόν φυσικά και χωρίς μόλυνση στο περιβάλλον κάνουμε τον καθαρισμό της κουζίνας μας παιχνιδάκι.
Σιγά σιγά θα αρχίσω να δοκιμάζω και στο υπόλοιπο σπίτι.  


Φιλάκια!

1 σχόλιο:

Γράψε μου ...